
Table of Contents
ToggleYarı Otomatik Şanzıman Tamiri
Yarı otomatik şanzımanlar, otomatik ve manuel şanzımanların bir kombinasyonudur. Bu tür şanzımanlar genellikle çift kavramalı olarak adlandırılır ve iki ayrı debriyaj sistemi kullanır. Bu debriyaj sistemleri, birbirini takip eden viteslere geçiş yaparken vites kaymasını ve güç kaybını en aza indirgemek için birlikte çalışır.
Yarı otomatik şanzımanlarda, bir kontrol ünitesi aracılığıyla elektronik olarak vites değiştirme işlemi gerçekleştirilir. Ancak, yarı otomatik şanzımanlar bazen sorunlar yaşayabilir ve tamir gerektirebilir. Tamir işlemi genellikle uzman bir otomotiv teknisyeni veya bir şanzıman tamir merkezi tarafından yapılmalıdır.
Yarı Otomotik Şanzıman Arızasında Ne Yapılır?
Yarı otomatik şanzıman arızası, aracın genel performansını ve güvenliğini olumsuz etkileyecektir ve gerçekten de araç sahipleri için çok can sıkıcı bir arızadır. Bu nedenle, yarı otomatik şanzımanınızda herhangi bir arıza fark ederseniz, aracınızı en kısa sürede bir servise götürmelisiniz. Sürücüler yarı otomatik şanzımanda herhangi bir sorun tespit ederse aracı kullanmaya devam etmemelidir. Bu, arıza durumlarında alınacak ve daha büyük sorunların ortaya çıkmasını önleyecek ilk önlemdir. Sürücüler aracı ustaya götürdükten sonra ustayla konuşarak arızaya neden olan faktörü öğrenebilirler. Bu sayede gelecekte benzer arızaların oluşmaması için gerekli tedbirleri alabilirler.
Sürücülerin yarı otomatik şanzıman arızası durumunda, bu arızanın garanti kapsamında olup olmadığını kontrol etmeleri oldukça önemlidir. Çünkü yarı otomatik şanzıman arızaları oldukça pahalıya mal olabilmektedir. Aynı şekilde bu tür arızaların araç sigortası kapsamında olup olmadığının da kontrol edilmesi gerekmektedir.
Yarı otomatik şanzıman arızasının bazı yaygın nedenlerini anlamak, arızanın önlenmesine ve arıza meydana gelmemesine yardımcı olabilir. İşte yarı otomatik şanzıman arızası oluşmaması için dikkat etmeniz gereken detaylar:
- Yarı otomatik şanzımanın daha verimli ve arızasız çalışması için şanzıman yağını düzenli olarak değiştirin. Şanzıman yağı, şanzıman parçalarının düzgün çalışması için gereklidir. Yağ eskidiğinde veya kirlendiğinde, şanzıman arızasına neden olabilir.
- Yarı otomatik şanzıman arızalarını önleyen ya da tam tersi arızalara neden olan önemli faktörlerden birisi yağ seçimidir. İmkanınız varsa aracınız için kaliteli araç yağı alımından taviz vermemelisiniz.
- Şanzıman yağı seviyesini düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Şanzıman yağı seviyesi düşükse, şanzıman parçaları aşırı ısınabilir ve bunun sonucunda da arıza kaçınılmaz olabilir. Ayrıca şanzıman yağının azalması, şanzımandan ses gelmesine ve bazen vites değişiminde zorlanmalara neden olabileceği için düzenli olarak kontrolü oldukça önem arz etmektedir.
- Şanzımana sert darbeler gelmesini önleyin. Şanzımana sert darbeler gelmesi, şanzıman parçalarında hasara neden olabilir.
- Şanzımanı aşırı ısınmaya karşı koruyun. Şanzıman aşırı ısınırsa, bu durum parçalarda hasara, motorun performansını etkileyebilecek güç kaybına ayrıca şanzıman tarafından gelecek rahatsız edici yanık kokularına neden olabilir.
Bu önlemleri alarak, yarı otomatik şanzımanınızı daha uzun süre sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.
Yarı Otomatik Şanzıman Tamiri İçin Neler Gereklidir?
Yukarıda belirtildiği üzere yarı otomatik şanzıman tamiri, arızanın nedenine göre değişir. Herhangi bir arıza durumunda tamirin ve gerekli müdahalenin sadece araç servisleri veya uzman ustalar tarafından yapılmalıdır. Yarı otomatik şanzıman arızalarında araç sahiplerine düşen en önemli görev, şanzımanda herhangi bir arıza olup olmadığını tespit edebilecek kadar bilgi sahibi olmaktır. Eğer bu farkındalık gecikirse yarı otomatik şanzımanda zamanla daha büyük arızaların meydana gelmesi kaçınılmazdır.
Arızaya bağlı olarak değişim gösterse de genel olarak yarı otomatik şanzıman tamirinin aşağıdaki adımları içerdiği söylenebilir:
Şanzımanın sökülmesi: Şanzıman, usta tarafından aracın altından veya motorun arkasından; öncelikle vites kutusundan gelen bağlantılar sökülerek boşa çıkarılır ve dikkatli bir şekilde motorla olan bağlantısından boşa çıkarılır.
Şanzıman parçalarının kontrol edilmesi: Şanzıman sökümünden sonraki ikinci adım budur. Parçalar tek tek kontrol edilir ve kontrol sonucunda arızalı parçalar tespit edilir. Son olarak da bu arızalı parçalar yenileri ile değiştirilir. Bu noktada aracın neden yetkili servislere götürülmesi gerektiği daha iyi anlaşılabilir. Çünkü arızalı parçanın yerine monte edilecek bileşen ya da ekipmanın doğru seçilmesi ve yeni olması arızanın yeniden baş göstermemesi için oldukça önemlidir.
Şanzımanın tekrar montajı: Tamirin son aşaması yarı otomatik şanzımanın söküldüğü gibi tekrar monte edilmesidir. Bu sırada oluşabilecek hizalama hatalarına usta tarafından azami ölçüde dikkat edilmelidir.
Yarı Otomatik Şanzıman Tamiri Nasıl Yapılır ?
Araçlarınız için Teşhis, Onarım & Değiştirme, Yağ Değişimi ve Test & Ayarlamalar yapılmaktadır. Bu aşamaların tamamında profesyonel servis çalışanlarımız sizler için en iyi ve en kaliteli hizmetlerini sunmaktadırlar.

Teşhis
Şanzıman arızasını belirlemek için bir teşhis süreci gerçekleştirilir. Bu süreçte, arıza kodlarının okunması ve şanzımanın fiziksel incelemesi gibi adımlar yer alır.

Onarım & Değiştirme
Arızalı parçalar tespit edildikten sonra, onarım veya değiştirme işlemi gerçekleştirilir. Bu, debriyajlar, vites mekanizması, hidrolik veya elektronik bileşenler gibi çeşitli parçaları içerebilir.

Yağ Değişimi
Şanzıman tamiri sırasında, şanzıman yağı da değiştirilebilir. Eski yağ, yeni yağla değiştirilir ve şanzımanın daha verimli çalışmasını sağlar.

Test & Ayarlamalar
Tamir sürecinden sonra, şanzıman test edilir ve gerekli ayarlamalar yapılır. Böylece, şanzımanın doğru bir şekilde çalıştığından emin olunur.