
Table of Contents
ToggleAudi Yarı Otomatik Şanzıman Tamiri
Audi yarı otomatik şanzımanlar, otomatik ve manuel şanzımanların bir kombinasyonudur. Bu tür şanzımanlar genellikle çift kavramalı olarak adlandırılır ve iki ayrı debriyaj sistemi kullanır. Bu debriyaj sistemleri, birbirini takip eden viteslere geçiş yaparken vites kaymasını ve güç kaybını en aza indirgemek için birlikte çalışır.
Audi yarı otomatik şanzımanlarda, bir kontrol ünitesi aracılığıyla elektronik olarak vites değiştirme işlemi gerçekleştirilir. Ancak, yarı otomatik şanzımanlar bazen sorunlar yaşayabilir ve tamir gerektirebilir. Tamir işlemi genellikle uzman bir otomotiv teknisyeni veya bir şanzıman tamir merkezi tarafından yapılmalıdır.
Audi yarı otomatik şanzıman tamiri, sürücünün vites değiştirmesine gerek kalmadan aracın hızını ve aynı zamanda torkunu kontrol eden bir sistemdir. Otomatik şanzımanların; sürüş kolaylığı ve konforu sağlaması, manuel şanzımana göre daha az bakım gerektirmesi ve yakıt tasarrufu sağlaması gibi avantajları bulunmaktadır. Bu nedenlerle otomatik şanzımanlar günümüzde yaygın olarak tercih edilen bir şanzıman türüdür. Manuel şanzımandan farklı olarak otomatik şanzıman, sürücünün gaz ve fren pedalına verdiği tepkilere göre vites değiştirir.
Otomatik şanzımanı oluşturan bazı önemli parçalar şunlardır;
Tork konvertörü: Motordan gelen torku şanzımana aktarır. Bu parça motordan aldığı yaklaşık 1 kg gücü 3,5-4 kg çıkarmaya yaramaktadır. Tork konvertörünün içinde motorun vermiş olduğu dairesel hareketle yağın çırpmasıyla yağ kanatları ani dönüşler yaparak tork artışı sağlarlar.
Planet dişli takımı: Vites oranlarını oluşturur ve yüksek tork ede etmeye yarar.
Şanzıman yağı: Tork konvertörü ve planet dişli takımının yağlanmasını sağlar. Sürtünmeyi en aza indirerek ekipmanların aşınmasını en aza indirir.
Sürücü motoru: En basit tanımlamayla viteslerin değiştirilmesini kontrol eder ve sabit gerilimi değişken gerilime dönüştürür.
Elektronik şanzıman kontrol ünitesi (TCM): Sürücü motorunu ve diğer şanzıman bileşenlerini kontrol eder. Bu parça şanzımanın elektronik beyni olarak nitelendirilir. Şanzımanın vites geçişlerinin yükseltilip büyümesini ya da küçülmesini, aynı zamanda hangi zamanda yakıtı dört çekere ya da iki çekere takacağını ayarlayan elektronik mekanizmadır.
Yarı otomatik şanzıman, manuel şanzımandan daha karmaşık bir sistemdir. Bu nedenle otomatik şanzıman arızasının tamiri, manuel şanzıman arızasının tamirinden daha zordur. Otomatik şanzıman arızasının tamiri, genellikle şanzımanın sökülmesi ve parçalarının kontrol edilmesiyle yapılır. Arızalı parçalar değiştirildikten sonra şanzıman tekrar monte edilir.
Audi Yarı Otomatik Şanzıman Arızası Nasıl Anlaşılır?
Otomatik şanzıman arızası; vites değiştirme sırasında meydana gelen sarsıntı, viteslerin geç ya da erken değiştirilmesi, viteslerin kayması veya takılması, şanzımandan sızıntı ya da olağan dışı ses gelmesi gibi belirtilerle kendisini gösterir.
Audi yarı otomatik şanzıman tamiri, arızanın nedenine göre değişkenlik göstermektedir. En yaygın olarak karşılaşılan yarı otomatik şanzıman arızalarından bazıları şunlardır;
• Vites robotu arızası: Aracın vites robotu arıza yaptığında otomatik şanzıman çalışmaz. Araç bazen N konumunda bazen de A veya herhangi bir viteste takılır kalır ve ileri geri oynamaz. Bu durumda eğer araç örneğin geri viteste takılı kalırsa aracı tamirciye götürmek ciddi sıkıntı olacaktır.
• Şanzıman yağı sızıntısı: Araç yağlarının şanzımandan dışarıya çıkmasını ve yayılmasını önleyen parça contadır. Contalar zaman içerisinde doğal aşınmalar ya da eskimeden ötürü çatlayabilir ya da kenarlarından açılmalar meydana gelebilir. Bu durumda yarı otomatik şanzımandan dışarıya yağ sızacaktır.
• Şanzıman yağı aşınması: Araçların yağlarının düzenli olarak değiştirilmesi aracın sağlığı açısından önemlidir. Araçların bakımlarının düzgün yapılmaması ve yağ değişiminin geciktirilmesi sonucunda yağ aşınması meydana gelir ve aracın şanzımanının altında biriken yağlar zamanla arızalara neden olur. Şanzıman yağı eskirse veya kirlenirse, parçalar aşınabilir ve arızalanabilir.
• Şanzımandan gelen sesler: Yarı otomatik şanzımanlardan gelen seslerin farklı nedenleri olabilir. Şanzımanın yağsız kalması ya da fazlasıyla aşınmış dişliler seslere neden olabilir.
• Vites geçişlerinin hissedilir derecede sert olması: Vites geçişleri havanın soğuk olmasından ötürü de sert olabilir; ancak tek nedeni bu değildir. Şanzımandaki çeşitli arızalar vites geçişlerinin sertleşmesine neden olabilir.
Yarı otomatik şanzıman arızasının tamiri; aynen otomatik şanzımanda olduğu gibi genellikle şanzımanın sökülmesi ve parçalarının tek tek kontrol edilmesiyle gerçekleştirilmektedir.
Audi Yarı Otomatik Şanzıman Tamiri Nasıl Yapılır ?
Araçlarınız için Teşhis, Onarım & Değiştirme, Yağ Değişimi ve Test & Ayarlamalar yapılmaktadır. Bu aşamaların tamamında profesyonel servis çalışanlarımız sizler için en iyi ve en kaliteli hizmetlerini sunmaktadırlar.
Eğer talebiniz olursa yarı otomatik şanzıman tamiri için genel tüm markalara sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Teşhis
Şanzıman arızasını belirlemek için bir teşhis süreci gerçekleştirilir. Bu süreçte, arıza kodlarının okunması ve şanzımanın fiziksel incelemesi gibi adımlar yer alır.

Onarım & Değiştirme
Arızalı parçalar tespit edildikten sonra, onarım veya değiştirme işlemi gerçekleştirilir. Bu, debriyajlar, vites mekanizması, hidrolik veya elektronik bileşenler gibi çeşitli parçaları içerebilir.

Yağ Değişimi
Şanzıman tamiri sırasında, şanzıman yağı da değiştirilebilir. Eski yağ, yeni yağla değiştirilir ve şanzımanın daha verimli çalışmasını sağlar.

Test & Ayarlamalar
Tamir sürecinden sonra, şanzıman test edilir ve gerekli ayarlamalar yapılır. Böylece, şanzımanın doğru bir şekilde çalıştığından emin olunur.
Sizlerde aracınız için doğru bir tamir bakım servisi ile çalışmak isterseniz bizlere ulaşabilirsiniz.
HIZLI GÖRÜŞME BAŞLAT